По-скъпа „Гражданска отговорност“ при ПТП

По-висока цена за застраховката „Гражданска отговорност“ ще плащат от лятото шофьорите, които причинят катастрофа.
За коректните шофьори цената  може да падне. Това ще стане със старта на т.нар. система бонус-малус, която ще изчислява цената на полицата в зависимост от поведението на шофьора.
В момента Комисията за финансов надзор, съвместно с Гаранционния фонд, Асоциацията на българските застрахователи и софтуерна компания, подготвят единна система, в която самите застрахователни дружества ще въвеждат данни за всяко ПТП, заведено при тях по „Гражданска отговорност“ и „Каско“.
В базата данни ще бъде въведена информацията от всички получени в застрахователните дружества двустранни констативни протоколи от ПТП-та за щети по „Гражданска отговорност“ и „Каско“ от началото на 2009 г. насам. В системата ще бъдат вкарани и протоколите, издадени от КАТ при посетените от полицаи катастрофи от началото на 2010 г. насам.

Около март се очаква да започне тестването на регистъра, а в края на полугодието да се пристъпи към окончателното му въвеждане.
След въвеждането на единната система всеки един агент или застрахователен брокер ще бъде задължен да провери дали клиентът е причинявал катастрофи или не.
В зависимост от резултата ще бъде определена и индивидуалната цена на задължителната полица.
От това идва и логичния извод, че за шофьорите, които често причиняват катастрофи, цената може да скочи до 7 пъти, а примерните шофьори може да получат отстъпки.
Осем застрахователни компании вече подават данни към единната система за ПТП-тата у нас.Тя все  още не е официално приета и е в процес на разработка .
Към по-сериозна проверка се очаква да се пристъпи през март.

Всички застрахователи, а и КАТ, ще започнат въвеждането на наличните при тях протоколи от ПТП-та. Очаква се новата система да заработи официално около средата на годината.

Осем застрахователни компании вече подават данни към единната система за ПТП-тата у нас. Въпреки че тя още не е официално приета и е в процес на разработка от спечелилата конкурса софтуерна компания, информацията вече се събира и по този начин се правят първоначални тестове на системата. Към по-сериозна проверка се очаква да се пристъпи през март.

Прочети повече на: http://insurance.profit.bg/news/Po-skupa-Grazhdanska,-ako-pravish-katastrofi/nid-111689.html

За шофьорите, които често причиняват катастрофи, цената може да скочи до 7 пъти, а примерните шофьори може да получат отстъпки.

Прочети повече на: http://insurance.profit.bg/news/Po-skupa-Grazhdanska,-ako-pravish-katastrofi/nid-111689.html

Публикувано в Гражданска отговорност, Застрахователни Новини. Постоянна връзка.

Коментарите са забранени.